Historiaa

Historiaa ja kuvia ajalta ennen Yliastujia.

Kunniapuheenjohtajan muistelot:

Näin pudotaan jatkosta Münchenin olympialaisissa 1972 ja siitä huolimatta valittiin myöhemmin Yliastujien kunniapuheenjohtajaksi.

Jouko Niva ja Esa Rinne MM-leirillä 1983 Kaliforniassa.
 


1983 MM-leiri oli kovaa puurtamista seiväskingi Aulis Kairennon johdolla. Kuvassa yksi tuleva maailmanmestari ja yksi tuleva Yliastuja.Bodattuja valmentajia jossakin joskus.

Kovia MM-leiriläisiä 1983 Disneylandissä  tapaamassa Aku Ankkaa. Ei kuvassa, vaan Markku Rokala, Hannu Puhakka ja Esa Rinne.
 
   
 
Historiaa ajalta jälkeen Yliastujien perustamisen.

Kotiseudun Sanomat 27.9.2006 Pihtiputaalla:


Juniorien taso pudonnut roimasti 20 vuodessa
Koululiikunnan karsiminen Yliastujien konkarien huolena

Kolmiloikkaajien yhdistyksen Yliastujien jäseneksi ei ole ollut viime aikoina hirveästi pyrkijöitä. Jäseneltä vaaditaan 15,81 metrin ylitys, mikä ei ole vallan huikea tulos, mutta sekin on alkanut ottaa koville.

— Moneen vuoteen ei ole tullut tulosrajan ylityksiä, ja tietenkin se harmittaa. Kolmiloikkaan puree aika lailla koululiikunnan ja yleensäkin yleisurheilun harrastuksen väheneminen, sillä tämä laji vaatii erityislahjakkuutta, arvioi Yliastujat ry:n puheenjohtaja Tuomas Sallinen.

— Lahjakkuuksien seulomiseen tarvittaisiin paljon massaliikuntaa. Meidän aikanamme koululiikuntaa oli yli puolet enemmän kuin nyt. Yhä pienemmästä joukosta joudutaan odottamaan, että löytyisi huippuja, Sallinen huomauttaa.

Sallinen myöntää myös lajikirjon laajenemisen tuntuvan. Yhä useampi laji kilpailee vähentyneestä harrastajamäärästä.

Juniorien tulostaso on pudonnut paljon parissakymmenessä vuodessa. Silloin oli 18-vuotiaissa useita 15 metriä ylittäneitä, mutta nyt heitä löytyy vain kaksi.


— En itse koskaan ollut edes mitaleilla juniorien SM-kisoissa, mutta nyt pärjäisin hyvinkin niillä tuloksilla, Sallinen vertaa. Tuomas Sallisen oma ennätys 16,26 on vuodelta 1989.

Kolmiloikan yksinäisenä tähtenä on jo kauan sinnitellyt Johan Meriluoto, joka osallistui myös Pihtiputaan tapaamiseen. Meriluodonkin kärkitulos jäi tällä kaudella 16,18:aan. Pertti Pousin pian 40 vuotta vanhasta Suomen ennätyksestä 17,00 ei ole haaveiltu enää miesmuistiin.

Tulosraja heikoimmalta perustajajäseneltä!
Yliastujien erikoiselta kuulostava tulosraja 15,81 selittyy sillä, että yhdistystä perustettaessa päätettiin nokkelasti ottaa pöydän ääressä istuneiden ennätyksistä se heikoin. Jari Lämsällä sattui olemaan juuri tuo lukema.

Tuomas Sallinen naurahtaa kolmiloikan olevan kolme kertaa vaikeampi laji kuin pituushyppy. Kolmiloikassa on enemmän muuttujia.

— Huippuluokan kolmiloikkaaja hyppää usein myös hyvin pituutta, mutta hyvä pituushyppääjä ei välttämättä hyppää hyvin kolmiloikkaa.

Yliastujissa on 20 jäsentä sekä kunniajäsenet Stefan von Gerich, Pentti Kuukasjärvi, Pertti Pousi, Esa Tiainen ja Jouko Niva. Esa Rinne on kunniapuheenjohtaja.

Ainoa naisjäsen on Ringa Junnila, joka tunnettiin aktiiviaikanaan tyttönimellä Ropo. Hän menestyi pituushyppääjänä, mutta kolmiloikkaakin hän hyppäsi sen verran, että palkintokaapissa on SM-hopea vuodelta 1992 tuloksella 13,14. Junnilalla on yhä pituuden Suomen ennätys 685.

Pihtiputaan mökki sopiva tapaamispaikka
Yliastujat kutsui Pihtiputaalle Tuomas Sallinen, joka on kesäputtaalainen. Hänen vaimonsa Merja os. Ihalainen on kotoisin paikkakunnalta.

Sallisten mökki valmistui täksi kesäksi Peninkiin Elämäjärven rannalle, joten Yliastujat saattoivat kokoontua vaihteeksi siellä. Useimmiten tapaamisia on pidetty Kuortaneen urheiluopistolla. Ensi vuonna yhdistyksellä on jo 20-vuotisjuhlat.

Tapaamisiin on tullut vuosi vuodelta enemmän väkeä. Tuomas Sallinen uskoo sen johtuvan siitä, että hyppääjien ikääntyessä vanhoja on yhä kivempi muistella.

Yliastujat ovat koonneet myös rahaa erilaisilla tempauksilla ja jakaneet urheilijoille stipendejä.

— Nytkin on vireillä pari liikuntapäiväprojektia. Pidetään yrityksille tyky-päiviä, liikutetaan ihmisiä ja luennoidaan. Meillähän on jäsenistössä paljonkin liikunta-alan ammattilaisia, Sallinen kertoo.

27.09.2006 : Juha Kivinen


Leikkeleitä Yliastujien kansiosta